Taklister bidrar till rummets estetik

Taklistens uppgift är att dölja de materialskarvar som uppstår mellan golv, tak och väggar. Den fyller främst en estetisk funktion, vilket innebär att det i vissa hushåll helt saknas lister. Taklister är enbart avsedda för inomhusbruk och för att förlänga hållbarheten bör man undvika att de kommer i direkt kontakt med vatten. Vid städning bör de helst enbart dammas av, alternativt torkas med en lätt fuktad trasa.

På marknaden finns ett brett sortiment av olika formers taklister som ofta är färdigmålade. De mest omtyckta listerna är tillverkade i furu eller något lövträslag. Vill man ha ett genomgående tema i inredningen kan man även bland annat köpa matchande ornament för dörrar eller fönster. För att underlätta för hemmafixaren finns det färdiga set som innehåller såväl taklister och ornament som färdiga hörn. Med taklister och träpanel kan man enkelt tillföra en detaljrikedom till olika rum och variera enligt smak.

Inredningen påverkar valet av taklist.

Taklistens historia sträcker sig långt tillbaka. Redan före och under sekelskiftet hörde det till att ortens snickare anlitades för att hyvla och tillverka taklister till de hus som byggdes. Detta ledde till att taklistens design och storlek präglade den aktuella tidsepoken. Idag är det därför populärt att man vid renovering av äldre fastigheter försöker efterlikna husets ursprungliga taklister för att ta vara på dess karaktär. Med tanke på detta erbjuder många företag och byggvaruhus flertalet olika varianter av taklister och de går även att specialbeställa efter egna önskemål.

Den modernaste och vanligaste designen i dagsläget är dock den enkla och kantiga taklisten. Den påminner starkt om den funktionalistiska stilen och designen som slog igenom kring 40-talet. Vilken list man väljer beror självfallet på den egna inredningssmaken, men några grundregler kan vara bra att följa. Exempelvis bör man inte blanda lister från olika epoker och beakta rummets övriga inredning.